Befsztyk wołowy siekany
Klasyczny befsztyk siekany z chudej wołowiny, z wierzchu chrupiący a wewnątrz soczysty i jeszcze trochę różowy. Świeżo mielone mięso od razu przygotować.

Składniki:
- 1 bułka
- 200 g cebuli
- 1 łyżka masła
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki oleju do pieczenia

Procedura:

  1. Bułkę namoczyć w wodzie, wycisnąć i włożyć do miski. Obrać cebule, jedną pokroić i zeszklić na maśle, dodać do bułki, zmieszać z mielonym mięsem, jajkiem, solą i pieprzem oraz uformować befsztyki.

  2. Resztę cebuli pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na oleju na złoty kolor, wyjąć i trzymać w cieple.

  3. Siekane befsztyki smażyć na rozgrzanym oleju od 4 do 5 minut z każdej strony. W ciągu ostatnich 2 minut obniżyć temperaturę.

Uwagi:

Czas przygotowywania: 30 min.

Zapieczony sos rozpuścić przy użyciu małej ilości wody lub wina, krótko gotować i polać befsztyki.

Dodatki: Ziemniaki okraszone masłem z pietruszką i sałatką z zalewą śmietanową. Pokrojone pomidory i pietruszka do dekoracji.

Siekany befsztyk zamrażać po usmażeniu lub surowy.

5 komentarze
  1. Anonimowy 7 maja 2008 13:59  

    niezły przepis na mielone ;]

  2. Druga_połówka_Kurczaka 21 lipca 2010 15:45  

    Hej ! Bardzo przepraszam, że piszę komentarz nie na temat Twojego wpisu ale mam bardzo dużą prośbę. Chcę zrobić prezent dla mojej dziewczyny, która jest teraz za granicą i tym samym sprawić jej radość kiedy wróci. Jednakże by to zrobić potrzebuję do tego Twojej pomocy. Zgodzisz się mi pomóc ?

    Jeśli tak podaję linka:

    [LINK] -> PREZENT DLA KURCZAKA

  3. Pit 9 października 2010 19:28  

    Smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu, nawet dla takiego początkującego "kucharza", jak ja ;)

  4. Dietetyczne Przepisy 19 kwietnia 2012 23:33  

    Co tu dużo pisać, wyszło świetne! Dzięki za podzielenie się pomysłem :)

  5. Arkadiusz Wójcik 21 listopada 2012 20:43  

    Widzę ze też masz ciekawą stronkę o przepisach, bardzo Ciekawy blog,polecam Wszystkich,jeśli można wstawie go do mojego bloga,i może tez ktoś z mojego bloga zaglądnie do Ciebie pozdrawiam

    http://przepisyk.blogspot.com/