Pieczeń rzymska z jajkiem
Praktyczna potrawa, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Por sprawi, że pieczeń będzie miała niezwykły smak i stanie się soczysta.

Składniki:
- 2 pory
- 100 g tłustego boczku
- 6 jajek
- 400 g mielonego mięsa
- 2 łyżki mąki
- 1/8 l mleka
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- sól i pieprz
- 2 łyżki tartej bułki

Procedura:

  1. Oczyszczony por pokroić w plasterki, opłukać i odstawić do osączenia. Boczek pokroić w drobne paski. Cztery jajka gotować 9 minut.

  2. Mielone mięso wymieszać z 2 jajkami, mąką, mlekiem i pietruszką. Posolić, dodać szczyptę pieprzu, por i boczek.

  3. Formę do ciasta o długości mniej więcej 20 cm wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i napełnić masą mięsną. W środek masy wcisnąć obrane jajka na twardo. Powierzchnię wygładzić.

  4. Pieczeń piec w dolnej części piekarnika. Gorącą lub wystudzoną pieczeń wyjąć z formy i pokroić.

Uwagi:

Pieczenie: 20 minut
Czas przygotowywania: 20 min.

Dodatki: Sałatka ziemniaczana z majonezem. Chleb z masłem, ketchup, zielony ogórek pokrojony w plasterki. Do pieczeni na ciepło - fasolka szparagowa w sosie śmietanowym z pietruszką i ziemniakami lub purée ziemniaczanym.

Jedna porcja zawiera 556 kcal (2328 kJ).

1 komentarze
  1. Anonimowy 18 lutego 2010 14:48  

    przepraszam a w jakiej temperaturze trzeba piec??z gory dziekuje